icon_widget_image Str. Nicolae Iorga Nr. 24, Ap.1, Brașov, România icon_widget_image 0751.227.885 icon_widget_image ruxandra@decentpm.ro icon_widget_image administrare@decentpm.ro
  /  Tranzactii imobiliare   /  Apartamente noi sau apartamente vechi? Ce predomină în oferta rezidențială națională?

Apartamente noi sau apartamente vechi? Ce predomină în oferta rezidențială națională?

Anul 2020 a stat sub semnul crizei sanitare, a restricțiilor generate de aceasta și, nu în ultimul rând a schimbărilor pe care le-a impus în stilul de viață. Din perspectiva domeniului imobiliar, anul 2020 a marcat un singur trimestru de scădere, în timpul stării de urgență. Imediat după a urmat o perioadă de stabilizare destul de scurtă, succedată de una de creștere.

Creșterea s-a menținut și în ultimul trimestru al anului trecut. Evoluția din domeniul rezidențial a fost însă diferită în funcție de segment, apartamente noi, respectiv apartamente vechi. 

Conform Imobiliare.ro, ultimul trimestru a lui 2020 a marcat o creștere a prețurilor de 1,9% față de trimestrul anterior. Față de perioada similară a anului 2019, creșterea a fost de 3,5%.

Evoluția pozitivă a prețurilor s-a manifestat în orașele mari din țară, cu peste 200.000 e locuitori. În ultimele trei luni ale anului trecut, prețurile apartamentelor din Brașov ai înregistrat cel mai mare avânt, după București. În timp ce în Capitală, creșterea față de trimestrul al treilea a fost de 2,1%, prețurile apartamentelor din Brașov au crescut cu 19% în aceeași perioadă. Prin această evoluție, prețul mediu pe  metru pătrat util a ajuns la 1.220 EUR.

Oferta pare să se orienteze din ce în ce mai mult către apartamentele noi. La nivel național, cererea pentru acest tip de unitățile locative construite până în anul 2000 a fost cu 18% mai scăzută în trimestrul al patrulea din 2020 față de trimestrul al treilea al aceluiași an.. Totuși, față de perioada similară a lui 2019, oferta de apartamente vechi disponibile în țară a crescut cu 4,5%.

În ceea ce privește segmentul de apartamente noi, după atingerea unui nivel minimal al contractării ofertei în perioada stării de urgență, odată cu starea de alertă, lucrurile au început să se îndrepte către un făgaș normal și datorită unei dinamici foarte bune a sectorului construcțiilor.

Adaugă un comentariu